Jeg skammer mig stadig.

Jeg har virkelig forsøgt at vende og dreje det her emne i mig selv. Skulle jeg poste? Skulle jeg hellere lade være? Er det for ukonstruktivt? Fordi jeg er stadig vred og såret, men det fylder så meget. Det bobler op til overfladen indimellem. Jeg poster det, fordi jeg bliver nødt til også at provokere mig selv til at tale om det. At rent faktisk acceptere, at det er sket.

Det fylder meget i mig for tiden. Jeg kan mærke at min krop ikke rigtig er til stede, som den plejer. Jeg har mest lyst til at træde ud af den, af kvalmen og af smerterne, som har været der de sidste ugers tid non-stop. Jeg ved godt, at det her bliver en kende dystert, men jeg har lidt svært ved at få mit sædvanlige positive spin på det, men jeg synes stadig, at det er vigtigt at snakke om. Især det at ens første gang skal betyde noget og selvom at det vil være akavet. Så skal man altid være tryg og føle sig tilpas hele vejen igennem og sammen med den anden.


Jeg fik et meget lille angstanfald, mens jeg stod i H&M den anden dag. Da jeg gik hjem med hastige skridt, var jeg på nippet til at hulke. Jeg havde lige haft det fint. Men pludselig stod jeg med et hul i maven og en kvalme som sad fast i halsen. Jeg nåede kun ind ad døren, før at jeg sad på værelsesgulvet med tårerne springende ud og dybe hulk overtog lyden af alting.

Jeg forsøger at leve med den angst, som det har sat i mig. Der blev taget noget fra mig og de tilbagevendende smerter fortæller mig, at jeg stadig bærer på en stor sorg. Dengang hvor jeg blev introduceret til sex og skulle udforske min egen seksualitet. Der gik det ikke som planlagt. Det var ingen rar oplevelse og jeg mistede mig selv. Jeg havde ikke haft lyst længe, men jeg følte mig tvunget af forholdet og af at være snart 18-årig jomfru. Som om, at jeg ikke var pinlig nok i forvejen? Jeg var bange for mit forhold. Både for om det ville blive ødelagt eller hvad der dog ville blive sagt om mig, hvis ikke jeg gjorde det. Jeg blev kaldt for frigide tøsebarn og nonne. Den oplevelse, som skulle have været smuk og tryg, endte med en smerte så dyb og voldsom, at den gik ned i benene og skar op i tænderne.

Der var en del af mig, der brast indvendigt. Jeg var for alvor knækket og tårerne syntes ikke at stoppe. Jeg bildte mig selv ind, at det var lykkens tårer. Men jeg skammede mig. Skammede mig over, at jeg var der og at jeg ikke havde sagt nej. Skammede mig over, at jeg ikke kunne lide det og over at sorgen fyldte mere end glæden. Jeg kunne heller lide ikke det de andre gange. Jeg prøvede at sige fra, men mine ord druknede i angsten for, hvad der ville ske med mig. Med os. Jeg glædede mig til at få min menstruation. Andre gange “glemte” jeg en p-pille, så kunne jeg slippe for et par dage. Jeg klagede tit over mavepine eller ondt i hovedet, mens andre gange lod jeg som om, at jeg sov. Der var tidspunkter, hvor jeg ikke kunne slippe udenom, fordi så begyndte skældsordene, belæringerne om parforholdets pligter og truslerne om at blive forladt. Det havde været bedre, hvis jeg bare havde ladet det ske eller selv var gået, men jeg var bange for at være alene og skulle se den anden part hver dag alligevel. Jeg var gået ind i mig selv og lod ham gøre, hvad han ville med mig. Jeg lå med blikket fæstnet mod loftet og samtidig kunne jeg mærke, hvordan øjnene fyldtes med vand. Jeg blev  god til at sige de rigtige lyde, for jo bedre jeg var til det, desto hurtigere var det overstået. Jeg måtte flere gange afbryde det for at græde ude på badeværelset og det dunkede af smerte i mit underliv. Det gjorde det hver eneste gang. Jeg kunne aldrig mærke ham og der var intet bånd, som bandt os sammen. Jeg var der bare. Et remedie. Et stykke legetøj.

Jeg var hos lægen et utal af gange. Smerterne under akten aftog ikke og lægen forsikrede mig om, at jeg var helt okay. Jeg var sikker på, at det var mig, som var forkert. Det var jo mig, der var den besværlige. Jeg prøvede at sige, at det ikke var rart. At vi måtte tage det roligt, så jeg ikke følte mig presset. Men det var der ikke tid  til. Den allersidste gang vi var sammen blev jeg holdt fast og jeg kunne ikke vrikke mig væk eller få øjenkontakt. Vi var to forskellige steder. Da det var færdigt, lå jeg helt sammenkrympet og følte mig så beskidt, så ulækker og så uværdig til at blive elsket af nogen. Jeg var knækket.

Mit overlevelsesgen slog ind. Jeg forlod forholdet og jeg har aldrig kigget mig tilbage. De ting som jeg lever med i dag er stadig skam og skyldfølelse over, at jeg burde have sagt noget mere, gjort noget mere, været mere klar. Jeg føler stadig stikkende smerter. Efter bruddet ville jeg bare gerne forsvinde. Jeg sultede mig selv. Jeg straffede mig selv for det. Jeg ville hellere leve i en tåge af sult og onde ord om mig selv, end at jeg ville mærke min krop og de følelser som var. Jeg havde ikke lyst til noget. Min intimitet med mig selv og med andre var ødelagt. Jeg havde ikke lyst til at mærke min beskidte krop.

Det værste er, at mens jeg har dealet med selvhadet, sorgen og smerten, så slap den anden part med kærestesorgerne.

Jeg sidder stadig tilbage med store dele af sorgen selv fem år efter. Ideen om, hvad god sex er og hvorfor folk gør det, er stadig lidt en gåde for mig. Jeg har aldrig oplevet det helt vildt godt. Jeg fandt en anden, som var næsten samme støbning. Jeg har først indenfor de sidste år lært og prøvet, at jeg også skal have lyst til det. Der findes en del af mig, som faktisk har lyst til intimitet. På egne præmisser. Jeg har kæmpet mig tilbage. Jeg sulter ikke mig selv længere og jeg vil faktisk gerne mærke min egen krop. Jeg har været levende legetøj nok gange nu. Men de her følelser kommer frem engang imellem. Jeg har været i forløb omkring det og langt hen ad vejen, så er jeg også okay. Jeg bearbejder det, men ting tager tid.

Det her er min oplevelse.

Det var bare ikke min skyld. Jeg handlede ud fra, hvad jeg kunne gøre bedst. Jeg gjorde, alt hvad jeg kunne. Jeg forsøgte at komme ud af det, men dengang var det ikke så nemt igen. Jeg er ikke forkert. Jeg er ikke underlig eller uværdig til at blive elsket. Jeg fortjener at have det godt og min krop fortjener det samme. Det var ikke min skyld og jeg vil gerne tilgive mig selv for at have følt sådan i så lang tid. Jeg er hverken, beskidt, klam eller noget andet. Jeg er værdig.

One thought on “Jeg skammer mig stadig.

 1. En forfærdelig fortælling som ikke burde være til men som andre unge sikkert kan nikke genkendende til.
  De valg vi traf i fortiden blev truffet ud fra de muligheder der var til rådighed den gang. Desværre er vi så mange som er gode til at bruge det som våben mod os selv i fremtiden.
  Du passede på dig selv ud fra de muligheder du havde. Det gør ondt at høre at ham der skulle yde omsorg i stedet brugte det til egen vinding, og ja der er det naturlige pres fra omgivelserne, men enhver skal have muligheden for helt at bestemme over eget liv og krop og det skal til enhver tid respekteres.
  Fuld forståelse for de konsekvenser det har dig.
  Som andre forhåbenligt har fortalt dig, er du uden skyld. Uanset hvad har ingen lov til at presse andre til at gøre noget de inderst inde ikke har lov til også selv om de ikke magter at sige fra.
  Håber det bedste for dig og at du har mulighed for at få hjælp til at bearbejde det og leve med det uden at det belaster dig.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.